Taking too long? Close loading screen.

Verde pentru programul de finanțare a fermierilor prin Agro Plus! Termen limită: 30 iunie 2024

Veste bună pentru fermierii care și-au propus să acceseze credite pentru investiții și capitat de lucru prin programul de finanțare Agro Plus, parte a programului IMM Plus.

Potrivit unui comunicat tramsmis miercuri de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), Comisia Europeană a aprobat relansarea schemei de ajutor de stat IMM Plus, în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de euro (12,5 miliarde de lei), în conformitate cu regulile UE privind ajutorul de stat, constatând că aceasta este în conformitate cu condiţiile stabilite în Cadrul temporar de criză şi tranziţie şi că rămâne necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă în economia unui stat membru.

FNGCIMM anunță că, din cele şase subcomponente ale programului IMM Plus, va implementa doar patru respectiv: IMM România Plus, Construct Plus, IMM Prod Plus şi Agro Plus.

„Aprobarea schemei de ajutor de stat IMM Plus reprezintă un pas semnificativ în susţinerea economiei României în faţa provocărilor create de criza geopolitică din regiune. Rezultatul implementării IMM Invest şi IMM Invest Plus, în perioada 2020-2023, reprezintă un record european, fiind transpus într-un număr de aproximativ 73.000 de garanţii acordate de către FNGCIMM, în valoare de peste 47,2 miliarde de lei, ce au susţinut finanţări de peste 55 miliarde de lei. Pentru IMM Plus am primit acceptul Comisiei Europene şi pentru a majora sprijinul pentru IMM-uri şi întreprinderile cu capitalizare medie de piaţă în limita a 280.000 de euro pentru companiile din sectorul agricol, până la 335.000 de euro pentru cele din sectorul pescuitului şi acvaculturii şi până la 2,25 milioane de euro pentru companiile active în alte sectoare”, a declarat Dumitru Nancu, directorul general FNGCIMM şi vicepreşedinte AECM.

Ajutorul acordat prin schema IMM Plus va lua forma garanţiilor de stat pentru credite de investiţii şi capital de lucru şi a subvenţiilor de dobânzi şi comisioane, obiectivul fiind de a asigura lichidităţile necesare pentru companiile afectate de perturbarea economică provocată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Astfel, se menţin principalele avantaje ale programului din ediţiile trecute, respectiv:

– credite garantate de stat, în procent de maximum 90% din valoarea finanţării acordate de băncile partenere în program;

– valoarea maximă a creditelor poate fi de până la 10 milioane lei, iar pentru sectoarele agriculturii primare, pescuitului şi acvaculturii, valoarea maximă cumulată a finanţărilor garantate de stat nu poate depăşi 5 milioane lei;

– garanţiile de stat se acordă pe o durată de maxim 72 de luni pentru creditele de investiţii şi 36 de luni pentru capital de lucru;

– subvenţii de dobândă pe o perioadă de 12 luni, cu excepţia companiilor din agricultură, pescuit şi acvacultură;

– comisioane de risc şi administrare subvenţionate pe toată durata garanţiei.

Ajutorul va fi acordat cel târziu la data de 30 iunie 2024, se mai precizează în comunicatul FNGCIMM.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri îşi reafirmă angajamentul de a colabora cu autorităţile române şi europene, sistemul bancar şi cu antreprenorii români pentru a asigura sprijinim pentru companiile vulnerabile să depăşească dificultăţile actuale, să susţină companiile care au planuri de dezvoltare, contribuind astfel la consolidarea şi revitalizarea mediului de afaceri din România.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

 

Articol: https://agro-tv.ro/verde-pentru-programul-de-finantare-prin-agro-plus/

Hai și tu alături de Asociația Fermierilor din România!

Abonează-te la newsletter!

O mulțime de fermieri sunt deja prietenii noștri și beneficiază în mod regulat de informați legislative și din domeniul agricol. Alătură-te și tu lor. Abonează-te la newsletterul nostru și nu mai rata noutățile din domeniul agricol.