Taking too long? Close loading screen.

Subvențiile de la guvern pentru programul Tomata, crescute cu 65 de milioane de lei – premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi în debutul ședinței de guvern că subvențiile guvernamentale pentru fermierii care participă la programul Tomata vor crește cu 65 de milioane de lei. El a motivat creșterea bugetului prin succesul programului, spunând că producția internă de roșii a crescut cu 20% de începerea subvenționării.

”Alocăm 65 de milioane de lei în plus beneficiarilor programului Tomata, existând un record de beneficiari în acest an, peste 22.000. De la debut avem peste 100.000 de fermieri, iar producția internă a crescut cu 20%”, a declarat Ciolacu.

G4Media a scris în luna iulie că, deși Guvernul plăteștezeci de milioane de lei de la buget pentru subvenționarea producției de roșii, importurile din Turcia au atins un nivel record de 76 milioane euro.

Valoarea totală a importurilor de roșii din țări terțe pe piața românească a fost în intervalul octombrie 2022 – mai 2023 de 77 milioane de euro, arată publicația specializată Lanțul Alimentar, care citează statisticile oficiale. Anul comercial 2022-2023 se va încheia în septembrie.

Datele financiare arată și o scumpire semnificativă a roșiilor din Turcia ajunse pe piața românească: o medie de 112 euro/100 kg, anul trecut, în timp ce anul acesta, media a ajuns la 138 euro/100 kg.

Cantitățile importate au cunoscut, de asemenea, un trend ascendent. În intervalul octombrie 2022 – mai 2023, au ajuns pe piața românească 55.389 tone de tomate, mai mult decât cantitatea totală a anului comercial precedent ( octombrie 2021 – septembrie 2022): 51.301 tone.

În acest an, subvenția de la bugetul de stat e acordată de guvern an ca ajutor de minimis pentru culturile în sere și solarii. În 2023, bugetul inițial alocat de Ministerul Agriculturii este de 262 milioane de lei (53 milioane de euro).

Hai și tu alături de Asociația Fermierilor din România!

Abonează-te la newsletter!

O mulțime de fermieri sunt deja prietenii noștri și beneficiază în mod regulat de informați legislative și din domeniul agricol. Alătură-te și tu lor. Abonează-te la newsletterul nostru și nu mai rata noutățile din domeniul agricol.