Taking too long? Close loading screen.

Reformă la Ministerul Agriculturii – Când se unește APIA cu AFIR

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) se pregătește de o reorganizare masivă a instituțiilor din subordine, prin care se vrea desființarea a zeci de agenții și a sute de posturi de conducere. Totuși, se pare că reorganizarea nu va afecta APIA și AFIR, instituții care vor rămâne în continuare separate.

Potrivit secretarului de stat Adrian Pintea, care a fost și director general al APIA, cele două agenții nu pot fi unite din scurt, pentru că s-ar crea blocaje în sistemele informatice. Astfel, când se va lua decizia de contopire a APIA și AFIR, acest proces trebuie început cu cel puțin doi ani înainte, astfel încât tranziția să poată fi una lentă și să nu afecteze beneficiarii.

”În ceea ce privește cele două instituții care gestionează fondurile europene pe agricultură, aici mă refer la APIA și AFIR, categoric soarta lor va fi de unificare, unificare care s-a realizat în majoritatea țărilor europene. Dar toate aceste țări europene au în spate câțiva ani, poate chiar zeci de ani, în care au funcționat de sine stătătoare.

În momentul de față, gândirea ministerului este ca cele două instituții să fie de sine stătătoare. De ce? APIA funcționează bine, la fel și AFIR, iar în momentul reorganizării vom îmbunătăți acele lucruri unde am constatat că fermierii au întâmpinat anumite greutăți. Eu nu văd oportun ca astăzi să se facă o unire a celor două agenții. La APIA sunt aproximativ un milion de beneficiari și cred că are una dintre cele mai mari baze de date din țară și e un sistem informatic bine pus la punct. Dacă unești cele două sisteme informatice, categoric ai crea un anumit blocaj.

 

Aritcol complet: Reformă la Ministerul Agriculturii – Când se unește APIA cu AFIR

Post Tags :
Hai și tu alături de Asociația Fermierilor din România!

Abonează-te la newsletter!

O mulțime de fermieri sunt deja prietenii noștri și beneficiază în mod regulat de informați legislative și din domeniul agricol. Alătură-te și tu lor. Abonează-te la newsletterul nostru și nu mai rata noutățile din domeniul agricol.