Taking too long? Close loading screen.

Rapița, cultura de aur în 2025! ”Nu-mi aduc aminte un an în care să fi arătat așa bine”

Pentru mulți fermieri, rapița este cultura care le aduce prima sursă de venit în anul agricol, fiind cea care intră la recoltare cel mai repede și care se vinde la fel de repede. Statisticile arată că anul acesta, foarte mulți fermieri români au mizat pe rapiță, înființând cu aproximativ 500.000 de hectare mai mult decât în sezonul precedent. Iar realitatea din teren pare că le dă dreptate, cel puțin deocamdată.

Potrivit fermierilor din zona de sud a țării, cultura de rapiță arată excelent în acest moment, iar producțiile se anunță a fi foarte bune.

”La cultura de rapiță, lucrurile arată grozav. Nu-mi aduc aminte un an în care rapița să fi arătat așa bine intrată în iarnă. Respectă fără discuții regula multiplului de 8, avem chiar mai bine de 8 frunze, mai bine de 8 milimetri grosimea coletului și o lungime a rădăcinii de peste 8 centimetri, ceea ce conferă șansele pentru o producție bună. Perioadele de ger din ultima vreme au produs pseudo-carențe de fosfor și apare acel fenomen de înroșire, dar care nu este grav. Mai grav este faptul că mulți fermieri au semănat fără îngrășăminte complexe, deci din start pleacă cu o problemă în ceea ce înseamnă randamentele la aceste culturi”, a precizat fermierul Cosmin Iancu, din județul Ilfov, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Situația se prezintă la fel de bine și în Călărași, acolo unde Marcello Daniliuc a semănat rapița extra-timpuriu.

”Culturile arată extraordinar. Eu merg și pe direcția aceasta de conservativ, nu prea am constrângerile prelucrării terenului, și atunci am început să semăn extra-timpuriu. Cultura de rapiță am început să o însămânțăm pe data de 10 august anul acesta. Mulți știu că merg și la prestări servicii prin țară și am fermieri unde am însămânțat rapița și la 1 august. Există în continuare temerea aceasta că dacă înființăm cultura de rapiță prea devreme, s-ar putea dezvolta foarte mult, există pericolul de înflorire peste iarnă. Vă pot spune după 3 ani de experimente că nu există acest pericol. Prefer oricând să am o rapiță foarte bine dezvoltată, care să intre în iarnă puternică. Nu îmi fac probleme de frunze, prefer să mă uit în sol, să fie foarte bine dezvoltată radicular”, a precizat Marcello Daniliuc, pentru AGRO TV.

Totuși, în ceea ce privește prețurile pentru această materie primă, specialiștii în avertizează pe fermieri că rapița se află pe un trend descendent. De aceea ar fi bine ca agricultorii să-și securizeze o parte din marfă prin contracte forward. Mai multe detalii AICI: Fermieri, semnați contractele ACUM! Ce se întâmplă pe piața oleaginoaselor.

 

Articol: https://agro-tv.ro/rapita-cultura-de-aur-in-2025-nu-mi-aduc-aminte-un-an-in-care-sa-fi-aratat-asa-bine/

Hai și tu alături de Asociația Fermierilor din România!

Abonează-te la newsletter!

O mulțime de fermieri sunt deja prietenii noștri și beneficiază în mod regulat de informați legislative și din domeniul agricol. Alătură-te și tu lor. Abonează-te la newsletterul nostru și nu mai rata noutățile din domeniul agricol.