Taking too long? Close loading screen.

Prognoza meteo pe 4 săptămâni – Ce urmează după vijeliile din weekend

Sfârșitul de săptămână vine cu ploi năbădăioase și vijelii pe arii extinse, însă meteorologii anunță apoi o perioadă cu zile fierbinți și precipitații deficitare.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis vineri o avertizare de instabilitate atmosferică accentuată ce va afecta 30 de județe ale țării și municipiul București.

Astfel, în intervalul 7 iulie, ora 12:00 – 8 iulie, ora 10:00, este în vigoare o avertizare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică, potrivit căreia în Transilvania, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și a zonei montane (vezi harta) vor avea loc ploi torențiale însoțite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, viteze în general de 55-65 km/h, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și, izolat, peste 40 l/mp.

Potrivit meteorologilor, vineri, 7 iulie, disconfortul termic se va menține pe alocuri ridicat în Muntenia și Oltenia, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

De asemenea, în intervalul 7 iulie, ora 14:00 – 8 iulie, ora 6:00, este în vigoare o avertizare meteo Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, potrivit căreia în sudul și sud-estul Transilvaniei și local în Muntenia (vezi harta) vor fi ploi torențiale, descărcări electrice și vijelii, iar în intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30-40 l/mp și, izolat, peste 50-60 l/mp.

meteo
Sursa: ANM

Tot vineri, Administrația Națională de Meteorologie a emis și estimările privind temperatura aerului și cantitățile de precipitații în următoarele patru săptămâni

Astfel, în săptămâna 10-17 iulie, potrivit meteorologilor, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă ușor mai accentuată în regiunile sudice. Cu excepția nord-vestului extrem al țării unde regimul pluviometric va fi local excedentar, cantitățile de precipitații vor fi deficitare, mai ales în sudul țării și la munte.

În săptămâna 17-24 iulie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval la nivelul întregii țări, dar mai ales în sud și sud-est. Din estimările meteorologilor, cantitățile de precipitații vor fi deficitare în jumătatea vestică a țării, dar mai ales în zona montană aferentă, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

În săptămâna 24-31 iulie, temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate de cât cele normale pentru acest interval în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sud-estice. Regimul pluviometric se va situa în general în jurului celui normal pentru această perioadă, în toate regiunile.

În săptămâna 31 iulie-7 august, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în sud-estul țării. Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în regiunile nordestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

 

Articolul complet: Prognoza meteo pe 4 săptămâni – Ce urmează după vijeliile din weekend

Hai și tu alături de Asociația Fermierilor din România!

Abonează-te la newsletter!

O mulțime de fermieri sunt deja prietenii noștri și beneficiază în mod regulat de informați legislative și din domeniul agricol. Alătură-te și tu lor. Abonează-te la newsletterul nostru și nu mai rata noutățile din domeniul agricol.