Taking too long? Close loading screen.

POLONIA – Planul național strategic

POLONIA – PLANUL NAȚIONAL STRATEGIC

Polonia își adaptează Planul Național Strategic pentru a pune un accent mai puternic pe securitatea alimentară. Modificarea vine după ce Comisia Europeană a analizat planurile trimise de statele membre și a subliniat importanța prioritizării securității alimentare.

Recent, ministerul polonez al agriculturii a trimis Comisiei o schemă de sprijin pentru a ajuta fermierii să acopere costurile tot mai mari, determinate în principal de creșterea prețurilor la îngrășăminte. De exemplu, prețul azotatului de amoniu a crescut cu până la 130% pe piața poloneză. Schema de ajutor este evaluată la 836 de milioane de euro. Fermierii ar urma să primească puțin peste 100 de euro pentru fiecare hectar de teren agricol și 53 de euro pe hectar de pășune (până la un maxim de 50 de hectare). Această limită este concepută pentru a ajuta în primul rând fermele mici și mijlocii, care au constituit un punct central al planului strategic național polonez.

Între timp, guvernul polonez a ridicat temporar interdicția de utilizare a terenurilor nedorite pentru culturi, așa cum a permis în mod excepțional Comisia europeană în acest an. Pentru fermierii din Polonia este mană cerească, pentru că această derogare le va permite încă 4 milioane de hectare de teren care anterior era interzis pentru culturi. În plus, fermierilor li se va da voie să utilizeze produse de protecție a culturilor în zonele de interes ecologic, cu excepția terenurilor utilizate pentru producerea mierii.

Hai și tu alături de Asociația Fermierilor din România!

Abonează-te la newsletter!

O mulțime de fermieri sunt deja prietenii noștri și beneficiază în mod regulat de informați legislative și din domeniul agricol. Alătură-te și tu lor. Abonează-te la newsletterul nostru și nu mai rata noutățile din domeniul agricol.