Taking too long? Close loading screen.

O nouă subvenție la hectar, la plată de anul viitor – fermierii care beneficiază!

Fermierii vor primi o nouă plată pe hectar de anul viitor. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii, Florin Barbu care a explicat cum va funcționa noua subvenție. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că fermierii vor primi o plată nouă care se va achita pe hectar de anul viitor. Aceasta va ajunge în conturile fermierilor care au avut pierderi din cauza războiului din Ucraina.

Ministrul Agriculturii a anunțat că o nouă subvenție va fi lansată de anul viitor (foto: opb.org)

Florin Barbu: Plată nouă pe hectar de anul viitor

Florin Barbu a informat fermierii că de anul viitor Guvernul va lansa o nouă plată pe hectar, subvenție care va ajunge la producătorii agricoli care au înregistrat pierderi din cauza războiului din Ucraina.

”De anul viitor Guvernul are intenția să lanseze o plată nouă la hectar. Aceasta se va adresa agricultorilor care au înregistrat pierderi din cauza războiului din Ucraina. Repet, această plată ar urma să fie implementată anul viitor”, a spus Florin Barbu la Agro TV.

Noi credite și adeverințe-punte din 2024

Șeful de la MADR a mai explicat care vor fi facilitățile de finanțare pentru fermieri de anul viitor. ”Așa cum am mai explicat avem în vedere să lansăm două credite destinate agricultorilor. Este vorba despre creditul fermierilor și creditul agricol. Creditul fermierilor este deja notificat la Comisia Europeană, și va fi pentru capital de lucru cu o dobândă fixă de 1,95%, cu ROBOR-ul achitat de către Ministerul Agriculturii. De asemenea creditul agricol va fi implementat pentru dezvoltarea societăților și va reprezenta partea de investiții și achiziționare de terenuri. Creditul agricol va fi cu o dobândă de 2% + ROBOR. Acest credit va fi lansat din 1 ianuarie, până pe 31 iunie, când se finalizează cadrul Ucraina. Punem la dispoziție un plafon de 4 miliarde de lei pentru aceste credite”, a precizat Florin Barbu pentru Agro TV.

Acesta a completat că fermierii beneficiază prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și de Programul ”De 5 ori subvenția”.

”Am încheiat în momentul de față cu Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) și cu băncile pentru acordarea ”De 5 ori subvenția” cu o dobândă de 2% și mai avem și plafon alocat până la 5 milioane de lei capital de lucru pe  AGRO IMM INVEST, deci tot cu 2 %. Dacă vor acești bani se pot duce la filialele teritoriale ale CEC Bank, vor fi aprobate prin plafoane pe care noi le-am alocat prin FGCR și pot cere acești bani pentru capital de lucru până la 5 milioane de lei”, a mai punctat ministrul.

 

Articol – Roxana Dobre

Hai și tu alături de Asociația Fermierilor din România!

Abonează-te la newsletter!

O mulțime de fermieri sunt deja prietenii noștri și beneficiază în mod regulat de informați legislative și din domeniul agricol. Alătură-te și tu lor. Abonează-te la newsletterul nostru și nu mai rata noutățile din domeniul agricol.