Taking too long? Close loading screen.

Finantarea noilor tehnologii-o prioritate a UE!

Finantarea noilor tehnologii-o prioritate a UE!

Sectorul agricol se confruntă cu o presiune enormă. Scopul de a hrăni populația mondială, reducând în același timp impactul asupra mediului și protejând rezervațiile naturale, nu este ușor de atins. Tehnologiile inovatoare sunt viitorul, acestea trebuie să găsească o modalitate de a se asigura că plantele primesc ceea ce au nevoie pentru un randament maxim, evitând utilizarea inutilă a resurselor naturale epuizabile, din pacate!

UE intentioneaza sa finanteze si sa dezvolte noi tehnologii pentru a studia nevoile plantelor și apoi a proiecta metode de optimizare a producției. Cercetătorii, urmează să studieze mecanismele complexe care reglează fotosinteza și modul în care plantele fac față diverșilor factori de mediu, inclusiv temperatura, seceta, concentrația de CO2 și calitatea și cantitatea luminii.

În ultimii câțiva ani, cercetătorii au schimbat încet modul în care văd fotosinteza de la o versiune statică și simplificată la un sistem mai complex și mai dinamic în care plantele și algele răspund la factorii externi în moduri neașteptate. Acum, echipa DREAM (finantata de UE) vrea să stie daca „cunoașterea și stăpânirea dinamicii reglării fotosintezei va ajuta la evaluarea și optimizarea cererii de resurse și energie în agricultură”, a declarat coordonatorul proiectului DREAM Ludovic Jullien, profesor de chimie la Sorbonne Université și Ecole Normale Supérieure.

Proiectul DREAM a fost selectat dintre 403 idei depuse la EIC Pathfinder Open, concepute pentru a susține proiecte cu risc ridicat în orice domeniu al științei și tehnologiei. Consorțiul DREAM include două organizații de cercetare, Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică și Forschungszentrum Jülich, două instituții academice (Universitatea Palacký Olomouc, Universitatea Tehnologică Eindhoven) și două IMM-uri (INsociety și Sony CSL Paris). Scopul principal este de a reuni expertiza în biologie, fizică și chimie și de a combina cercetarea inovatoare asupra plantelor cu abilități tehnice în învățarea automată, optică și inginerie electrică.

În următorii cinci ani, cercetătorii din proiectul DREAM doresc să dezvolte noi senzori pentru a studia modul în care plantele și algele se comportă la lumină naturală. Cu aceste cunoștințe, următorul pas va fi proiectarea instrumentelor de iluminat care imită ceea ce are nevoie planta și personalizarea protocoalelor pentru a reduce utilizarea apei și a nutrienților. Cercetătorii intenționează să efectueze toate aceste lucrări preliminare pe organisme precum: alga verde, roșia, etc. Ulterior, toate rezultatele pot fi extinse și adaptate la alte plante, oferind un protocol de management din ce în ce mai fiabil pentru fermieri.

Pe termen lung, echipa din proiectul DREAM dorește să îmbunătățească “agricultura de interior” folosind un mediu ideal pentru plante, să minimizeze impactul asupra mediului, să reducă cererea de energie și forță de muncă și să facă din aceasta o metodă durabilă de a depăși efectele schimbărilor climatice.

Dr. ing. Daniel BOTANOIU

 

 

 

Hai și tu alături de Asociația Fermierilor din România!

Abonează-te la newsletter!

O mulțime de fermieri sunt deja prietenii noștri și beneficiază în mod regulat de informați legislative și din domeniul agricol. Alătură-te și tu lor. Abonează-te la newsletterul nostru și nu mai rata noutățile din domeniul agricol.