Taking too long? Close loading screen.

Fenomene extreme: Caniculă de 40°C, vânt de peste 100 km/h, ploi torențiale și grindină!

Vremea o ia razna zilele acestea, avertizează meteorologii.

Administrația Națională de Meteorologie a publicat joi mai multe avertizări Cod portocaliu și Cod galben de caniculă și instabilitate atmosferică accentuată.

Astfel,în intervalul 13 iulie, ora 10:00 – 14 iulie, ora 10:00, este în vigoare o avertizare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată ce vizează cea mai mare parte a teritoriului (vezi Harta 1). În intervalul menționat, vor fi intensificări ale vântului, cu rafale în general de 55-70 km/h, vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și ploi torențiale, cantitățile de apă atingând, în intervale foarte scurte de timp, 20-25 l/mp și, izolat, peste 30-40 l/mp).

meteo
Harta 1 (Sursa: ANM)

De asemenea, în intervalul 13 iulie, ora 15:00 – 14 iulie, ora 08:00, este în vigoare o avertizare meteo Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, ce vizează nu mai puțin de 17 județe (vezi Harta 1). În intervalul menționat, în Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, jumătatea nordică a Moldovei și local în Banat, vor fi perioade cu intensificări ale vântului, având rafale de 70-90 km/h și, izolat, de peste 100 km/h, vijelii puternice, grindină de dimensiuni medii, frecvente descărcări electrice și ploi torențiale. În intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30-40 l/mp și, izolat, peste 50-60 l/mp.

Tot joi, într-un alt mesaj, ANM a emis o avertizare Cod galben de caniculă, valabilă în intervalul 13-16 iulie (vezi Harta 2). Potrivit meteorologilor, joi, 13 iulie, valul de căldură se va extinde și se va intensifica în cea mai mare parte a țării, iar vineri, sâmbătă și duminică (14, 15 și 16 iulie) va persista îndeosebi în regiunile sudice. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 35°C și 37°C, iar nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime de 18-24°C.

meteo
Harta 2 (Sursa: ANM)

Pentru ziua de joi, 13 iulie, este în vigoare chiar o avertizare meteo Cod Portocaliu potrivit căreia în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei (vezi Harta 2) valul de căldură și canicula se vor intensifica. Se vor înregistra temperaturi maxime în general de 38-40°C, iar minimele se vor situa între 18°C și 24°C, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Meteorologii menționează că valul de căldură va persista și săptămâna viitoare.

 

Articol preluat: https://agro-tv.ro/meteo-fenomene-extreme-canicula-40-grade-vant-100-km-h/

Hai și tu alături de Asociația Fermierilor din România!

Abonează-te la newsletter!

O mulțime de fermieri sunt deja prietenii noștri și beneficiază în mod regulat de informați legislative și din domeniul agricol. Alătură-te și tu lor. Abonează-te la newsletterul nostru și nu mai rata noutățile din domeniul agricol.