Taking too long? Close loading screen.

Controale APIA în ferme!

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vine cu un anunț de ultimă oră privind campania de control din acest an. Anul 2023 a venit cu o noutate în ceea ce privește controalele, respectiv controlul prin monitorizare.

Potrivit APIA, controlul prin monitorizare reprezintă o procedură de observare, de urmărire și de evaluare regulată și sistematică a tuturor criteriilor de eligibilitate, angajamentelor sau altor obligații care pot fi monitorizate cu ajutorul datelor obținute de la sateliții Sentinel ai programului Copernicus sau al altor date cu valoare cel puțin echivalentă, astfel încât să se ajungă la o concluzie cu privire la eligibilitatea ajutorului sau a sprijinului solicitat.

APIA a explicat în detaliu cum funcționează acest sistem. Redăm, în rândurile de mai jos, precizările instituției:

”Printr-un algoritm de inteligență artificială dezvoltat pe baza unei serii cronologice de imagini provenite de la sateliții Sentinel 1 și 2, în combinație cu informațiile conținute în declarațiile fermierilor, prin generarea de markeri relevanți și utilizarea de tehnici de “Machine Learning”, se identifică categoria de folosință a terenului, tipul culturii agricole, stadiul lucrărilor minime efectuate: arat / însămânțat, data de răsărire, cosit / pășunat, recoltat, suprafețe incendiate, suprafețe inundate, suprafețe care nu au utilizare agricolă în interiorul parcelelor de referință, etc.

Pentru fiecare parcelă agricolă rezultatele controlului prin monitorizare vor fi evaluate într-un sistem de tip semafor care generează informațiile minime necesare pentru a accepta/respinge conformitatea parcelelor agricole declarate de fermieri, astfel:

  • Verde (Green) = parcelă evaluată și confirmată ca fiind conformă cu condițiile schemei/măsurilor de sprijin declarate.
  • Galben (Yellow) = parcelă evaluată dar pentru care nu există dovezi suficiente pentru a confirma sau respinge schema/măsura de sprijin declarată.
  • Roșu (Red) = parcelă evaluată și confirmată ca fiind neconformă cu condițiile schemei/măsurilor de sprijin declarate.

Parcelele în cazul cărora rezultatul algoritmului nu corespunde declarației fermierului și sunt evaluate cu culoarea ”roșie” vor face obiectul unei acțiunii de follow-up – de clarificare cu fermierul a neconformităților rezultate în urma procesului de monitorizare.”

La fel ca și până acum, APIA realizează și controalele clasice, pe teren, la fermierii care au fost selectați în eșantionul de control. Perioada în care se efectuează controalele este între lunile iulie și octombrie.

 

Articol complet: Controale APIA în ferme! Anunț de ULTIMĂ ORĂ pentru toți fermierii

Post Tags :
Hai și tu alături de Asociația Fermierilor din România!

Abonează-te la newsletter!

O mulțime de fermieri sunt deja prietenii noștri și beneficiază în mod regulat de informați legislative și din domeniul agricol. Alătură-te și tu lor. Abonează-te la newsletterul nostru și nu mai rata noutățile din domeniul agricol.