Taking too long? Close loading screen.

Ce fonduri europene pentru fermieri se lansează în perioada următoare

Anul 2024 va fi unul bogat în fonduri europene, sau cel puțin așa anunța Ministerul Agriculturii prin calendarul finanțărilor Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), publicat la începutul anului. Între timp, unele dintre termenele anunțate de minister s-au decalat, însă fermierii și consultanții trag speranță că liniile de finanțare vor fi lansate cât mai repede.

În emisiunea ”Agricultura la Raport” realizată de Ovidiu Ghinea, consultanții invitați au explicat cele mai importante linii de finanțare care urmează să fie lansate, atât din cadrul AFIR, cât și prin alte mecanisme.

”Dacă vorbim de AFIR, prima sesiune care va fi deschisă în perioada următoare ar fi 4.1.1, pentru achiziția de utilaje. A mai rămas o sumă de bani din sesiunile trecute și acum vor să lanseze o sesiune pentru această măsură. Societățile și cooperativele vor fi eligibile pentru această măsură. De două ori a fost lansată versiunea consultativă, acum cred că urmează versiunea finală a ghidului.

Următoarea linie de finanțare ar fi DR1-16, investiții în sectorul legume și cartofi. Inițial în calendar a fost în luna aprilie, dar suntem deja în mai și nu avem nici ghidul consultativ. Ar trebui să apară în curând și ghidul consultativ. Pe urmă va fi DR-19, investiții neproductive la nivel de fermă. Tot în luna mai se preconiza că o să fie lansată. Următoarea linie de finanțare ar fi DR-23, investiții pentru procesarea și marketingul produselor agricole; apoi DR-29, investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole, a fost preconizată pentru luna iunie. Pe urmă DR-35, dezvoltarea cooperării în lanțul valoric, în luna iulie. Apoi avem DR-38 pentru consilierea în afaceri agricole. Pe urmă este o măsură nou, DR-17, investiții în sectoarele hamei și struguri de masă, la toamnă, se preconizează că va fi în luna octombrie. DR-18, investiții în floricultură, plante medicinale și aromatice, tot în luna octombrie, la fel ca achizițiile de utilaje agricole pentru sectorul vegetal. Ultima măsură, prin luna noiembrie, va fi deschisă DR-12, investiții în consolidarea exploatațiilor tinerilor fermieri instalați și a fermierilor recent instalați”, a precizat consultantul Gabriela Fekete pentru AGRO TV.

 

Articol: https://agro-tv.ro/ce-fonduri-europene-pentru-fermieri-se-lanseaza-in-perioada-urmatoare/

Hai și tu alături de Asociația Fermierilor din România!

Abonează-te la newsletter!

O mulțime de fermieri sunt deja prietenii noștri și beneficiază în mod regulat de informați legislative și din domeniul agricol. Alătură-te și tu lor. Abonează-te la newsletterul nostru și nu mai rata noutățile din domeniul agricol.