Taking too long? Close loading screen.

APIA și AFIR, o singură agenție? Când ar putea fi unite cele două instituții

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) ar putea deveni o singură agenție, însă nu mai devreme de anul 2028, este de părere directorul general al APIA, Adrian Pintea.

Se vorbește deja de unirea celor două instituții de ani buni, ținând cont de faptul că în majoritatea statelor europene există o singură agenție care gestionează toate plățile și liniile de finanțare pentru fermieri.

”Eu zic că viitorul acesta ar fi, dar eu l-aș vedea undeva după acest exercițiu financiar, poate undeva în anul 2028. La nivelul statelor membre, cred că mai sunt vreo două-trei state care au agenții distincte. Celelalte state, înainte de a uni cele două agenții de plată, au lucrat separat ani buni.

APIA este o instituție care funcționează pe făgașul ei, AFIR este pe partea ei de proiecte, iar la un moment dat, ca să întrepătrunzi cele două agenții, trebuie un proces de un an, doi. Nu mă refer neapărat la oameni, că trebuie să îi pui să stea unul cu celălalt în același birou; mă refer strict din punct de vedere al funcționalităților. APIA este un mamut din punct de vedere al sistemului informatic și am avut perioade când gâfâiam și noi singuri.

 

Articolul complet este disponibil: APIA și AFIR, o singură agenție? Când ar putea fi unite cele două instituții

Hai și tu alături de Asociația Fermierilor din România!

Abonează-te la newsletter!

O mulțime de fermieri sunt deja prietenii noștri și beneficiază în mod regulat de informați legislative și din domeniul agricol. Alătură-te și tu lor. Abonează-te la newsletterul nostru și nu mai rata noutățile din domeniul agricol.