Taking too long? Close loading screen.

Situația dificilă a agriculturii europene

Situația dificilă a agriculturii europene face mai atentă Comisia Europeană la nevoile actuale ale fermierilor. Astfel, Asociația Fermierilor din România a aflat, de la Bruxelles, că va fi relaxată în curând regula privind rotația culturilor. La ultimul Consiliu Agricultură și Pescuit a fost o discuție (cu ușile închise), iar mai multe state europene au anunțat că sunt de acord cu o astfel de măsură.

AFR vă amintește că în martie, executivul Uniunii a admis o derogare excepțională și temporară pentru a permite producerea oricăror culturi pe terenurile nefolosite sau mai puțin productive anul acesta (menținând în același timp nivelul complet al plăților de ecologizare pentru fermierii din programul de subvenții).AFR a aflat că executivul comunitar ia în calcul prelungirea acestor măsuri cel puțin și pentru anul viitor.

Iată și țările care sprijină astfel de măsuri – Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Polonia, Portugalia, Finlanda si Suedia. ROMÂNIA NU SE AFLĂ PE ACEASTĂ LISTĂ. Prelungirea măsurilor ar urma să fie discutată la următorul consiliu, cel de săptămâna viitoare.

Pe principiul “una caldă, una rece”, Asociația Fermierilor din România a aflat că executivul Uniunii Europene nu renunță cu nici un chip la intenția de a obliga fermierii la reducerea cantităților de pesticide folosite. Vestea (oarecum) bună este că nu există o data exactă la care să fie publicată propunerea în această chestiune a comisarului pentru siguranță alimentară. Știm că 10 state europene au trimis o scrisoare în care își arată îngrijorarea în legătură cu această nouă reglementare.

Propunerea de schimbare cu privire la pesticide a fost depusă inițial în martie, dar a fost respinsă din cauza declanșării războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Termenul de care știe AFR că ar fi cel de prezentare este 22 iunie, dar nimic nu este sigur la ora actuală.

Revizuirea legislației Uniunii Europene privind pesticidele face parte din strategia “Farm to Fork”, care stabilește obiective de reducere la jumătate a cantității de pesticide utilizate până în 2030.

Opoziția la astfel de propuneri a venit sub forma unui document neoficial care arată temerile cu privire la ambiția executivului UE de a impune obiective obligatorii de reducere a pesticidelor. În document Austria, Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia și-au exprimat “îndoieli serioase” cu privire la proiectele europene în domeniu. Semnatarii documentului susțin, și pe bună dreptate, că “strategiile și măsurile de reducere a utilizării pesticidelor ar trebui să se bazeze pe cercetări științifice și să țină cont de specificitățile naționale și de progresele deja înregistrate” de statele membre.

※※
Fiecare aliment produs și vândut în Germania va trebui să indice în curând condițiile în care au fost ținute animalele, conform planurilor prezentate de ministrul german al agriculturii. Producătorii vor trebui să introducă noile măsuri pas cu pas în următorii doi ani.

Este vorba despre un nou sistem național de etichetare în creșterea animalelor. Potrivit ministrului, eticheta ar trebui să contribuie la creșterea vizibilității investițiilor fermierilor în bunăstarea animalelor, aducând în același timp mai multă transparență pentru consumatori.

La ora actuală, Germania nu are nici o regulă impusă de stat pentru etichetele produselor de origine animală.

Noile obligații vor împărți produsele animale în cinci categorii, de la animale crescute în interior până la creșterea în aer liber, cu producția ecologică drept categorie separată. Etichetarea obligatorie se va aplica tuturor alimentelor care conțin produse de origine animală, inclusiv produselor procesate.

Deocamdată, însă, toate acestea rămân doar proiecte; primul pas va obliga ca numai carnea de porc proaspătă (refrigerată sau congelată) să fie supusă cerinței de etichetare, care urmează să fie apoi extinsă pas cu pas.

※※※
În Spania, Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației urmează să publice zilele acestea un nou apel pentru “Planul de reînnoire pentru achiziționarea de utilaje agricole 2022”. Bugetul va fi de de 6,55 milioane de euro. În plus, anunță oficialii de la Madrid, prin Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență va exista o alocare de 80 de milioane de euro pentru înlocuirea tractoarelor și utilajelor, atât în fermele mari, cât și în cele mici.

Unul dintre directorii din ministerul spaniel a anunțat că următorul plan a crescut sumele pentru cumpărarea de noi tipuri de utilaje, cum ar fi, de exemplu, tocătoare de deșeuri sau tractoare electrice.

În Planul spaniol de Recuperare, Transformare și Reziliență există o linie axată pe agricultura de precizie care va duce la înnoirea tractoarelor și utilajelor.

※※※※
Recolta de grâu în plan Mondial este amenințată de secetă și furtuni. La nivelul Uniunii Europene, producția de grâu ar urma să scadă în acest an, amenințând să reducă aprovizionarea din partea unora dintre cei mai mari producători într-o perioadă când războiul din Ucraina a blocat exporturile din acea țară și din Rusia. Prognoza europeană vine într-un moment când, potrivit unor analiști, recolta va fi mai mică decât de obicei în țări precum India sau Australia.

O recoltă slabă în UE ar putea spori presiunile asupra piețelor agricole. Majorarea prețurilor a afectat deja multe țări în curs de dezvoltare care se bazează pe importuri.

Strategie Grains, o firmă de consultanță agricolă, prevede acum o scădere de peste 5% a producției din Franța. Potrivit unei declarații a Ministerului francez al Agriculturii, Franța acoperă aproximativ 18% din producția agricolă europeană. Este cel de-al cincilea mare producător de grâu din lume, după China, India, Rusia și Statele Unite. Franța se clasează totodată pe locul al patrulea printre cei mai mari exportatori de grâu. În afara secetei, furtuni recente au afectat recoltele la nivelul țării, inclusiv recoltele de grâu, de fructe și viile, după cum arată Federația Națională a Sindicatelor Franceze.

Potrivit datelor de la Strategie Grains, în acest an, Uniunea Europeană ar urma să producă cu 5% mai puțin grâu comparativ cu anul trecut.

Post Tags :
Hai și tu alături de Asociația Fermierilor din România!

Abonează-te la newsletter!

O mulțime de fermieri sunt deja prietenii noștri și beneficiază în mod regulat de informați legislative și din domeniul agricol. Alătură-te și tu lor. Abonează-te la newsletterul nostru și nu mai rata noutățile din domeniul agricol.