Comunicate Asociație

Cum putem salva miorița de „lupii cu ochi verzi” ?

Intenția așa-zișilor „iubitori de animale” de a salva oaia românească este tot mai accentuată. Când România exportă, ceea ce este bine, se trezesc unii să urle că miorița nu mai trebuie să fie devorată de musulmani.

În prezent, România este principalul exportator în peninsula arabă, ceea ce nu e bine pentru acei „iubitori de animale”. În mintea lor, musulmanii și-ar schimba și Coranul pentru a consuma ... oaie congelată. Ca să nu mai vorbim că și modul de sacrificare este foarte important pentru ei. Exact cum am accepta noi interzicerea tăierii porcului pentru Crăciun!

Ce nu au în vedere acești „iubitori de animale” este următorul aspect: pentru a trece la un alt tip de comerț, sectorul are nevoie de vreo 5 miliarde de euro și de 10 ani pentru a se reface. Mai mult decât atât, este nevoie de schimbarea geneticii care este astăzi pe placul consumatorului arab. Repet, este nevoie de bani și de timp pentru a inova și produce o rasă cu o carne pe gustul europenilor – fără grăsime. Și aici va avea de suferit inclusiv sectorul vegetal, care va trebui readaptat.

De ce trebuie să pierdem o piață câștigată cu greu de-a lungul anilor? De ce nu se ia în calcul că avem nevoie și de abatoare, de depozite și de mijloace de transport adaptate noilor cerințe? Cum se pot adapta ciobanii și cât timp le va lua? La ei nu ne gândim?

Omul nu mai reprezintă o prioritate în a fi protejat?

Nu, nu ne gândim pentru că, în fond, este doar un război comercial absurd care s-ar părea că poate fi câștigat de cei care bagă bani mulți în propagandă ieftină.

Totuși, să nu uităm că România are cel mai sigur program pentru transportul animalelor vii, iar piețele de desfacere nu sunt atât de ușor de cucerit.

Mă opresc aici... Restul judecați și dumneavoastră ce vrea să facă acest consilier onorific al demisului prim-ministru Cîțu!

Presedinte AFR,
Botanoiu Dumitru Daniel